Kış
boyunca hangi meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerektiğini biliyor musunuz? İşte
faydalı kış besinleri;
Balkabağı
Kış mevsiminin en faydalı besinlerinden
balkabağı, yüksek oranda A vitaminiyle birlikte, kalsiyum ve fosfor içeriyor.
Balkabağı aynı zamanda lifli bir gıda olduğundan hazmı kolaylaştırır, kabızlığı
önler, bağırsakları çalıştırır ve kolon kanserine karşı koruyucu rol oynar.
Balkabağı bu dönemlerde ek gıdaya geçen bebekler için de önerilen faydalı bir
besin.
Havuç
Havuç
Havuç mevsimin güçlü besinlerinden kabul
ediliyor. A, B1, B2 ve lif kaynağı ile bünyeyi korur, ihtiyaç duyulan vitamin
desteğini sunar, enerji yüklemesi yapar. Kolesterolü düşürmede de etkili olan
havuç, göz sağlığından karaciğere kadar birçok alanda yararlıdır. Havucu çiğ ve
pişirerek tüketebilirsiniz. Pişirilen havucu yararı kaçmaması için kısa sürede
yemelisiniz.
Ispanak
Ispanak
Demir deposu ıspanak, yeşil yapraklı bir
sebze olarak kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini
düşürüyor. Ispanakta bulunan betakaroten göz sağlığı için çok faydalıdır.
İlerleyen dönemlerde çıkan göz hastalıklarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir,
kan pıhtılaşmasını önler.
Karalahana
Karalahana
Kükürt, C vitamini, kalsiyum, demir,
potasyum, bakır gibi mineral ve vitaminler içerir. Karalahanayı genellikle
pişirerek tüketmek yaygındır, ancak doktorlar çiğ yemek veya suyunu çıkartarak
içmenin çok daha faydalı olduğunu söylüyor. Karalahana yemek, mide yaralarını
iyileştirir, kabızlığı önler. Kandaki şeker oranını dengeler. Bağışıklık
sistemini güçlendirir. Astıma iyi gelir. Safra kesesi rahatsızlıklarına şifa
olur. Ses kısıklığını önler. Karalahana ile ilgili tek handikap guatr
hastalarına iyi gelmemesidir.
Kereviz
Kereviz
Kükürt denince akla gelen sebzelerdendir.
Kereviz kısa sürede tüketilmelidir. Kanı temizleme özelliği vardır. Kilo almayı
önler, mideyi rahatlatır. Sinir ve strese iyi gelir, sakinleştirici etki sunar.
Lahana
Lahana
Selenyum kaynağı lahana, mideyi korur,
yemek borusu kanserine yakalanma riskini düşürür, cildi güzelleştirir. Lahanada
U vitamini bulunur. Bu vitamin mide ve bağırsak yaralarını iyileştirir.
Soğan
Soğan
Kış boyunca kırmızı veya sarı soğan tüketmek
grip, nezle ve solunum yolu hastalıklarından korunmaya yardım eder. Soğan aynı
zamanda öksürüğü söker, boğazı rahatlatır. Kronik öksürüklerde soğan suyu kısa
sürede tedavi sağlar. Savunma sistemini hastalıklara karşı korur. İdrarı
söktürür, su içmeyi sağlar. Böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırır, çiğ
tüketilmesi mideyi güçlendirir. Midesinde problem olan kişiler için soğanı çiğ
tüketmek mide ağrısı yapar.
Kabak
Kabak
Folik asit deposu bir diğer ürün kabaktır.
Kabak aynı zamanda antioksidan özelliktedir. Bol su içerdiğinden su tüketimi az
olan kişilere su desteği sağlar.
Brokoli
Brokoli
Folik asit kaynağı brokoli, potasyum ve A
vitamini desteği sağlıyor. Haşlayarak veya salatalarda çiğ tüketerek brokolinin
içerisindeki mineralleri öldürmeden yiyebilirsiniz. Brokolinin haşlama suyu
dahi faydalı olduğundan dökmeyip içmek yarar sağlar.
Kışın tüketilmesi gereken meyveler ise şöyledir;
Armut
Sulu meyve kategorisinde yer alan armut,
yemeklerden önce tüketildiğinde mideyi rahatlatır. A, B1, B2, B3 ve B6 vitamini
deposudur. Armudun kabuklu tüketilmesi önerilir, armut kabuğu bağırsakları
rahatlatır. Kabızlığı önler.
Elma
Elma
A ve C vitamini deposudur. Cilde dost
meyveler arasında yer alır. Kolon kanserine karşı koruyucu rol üstlenir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterole iyi gelir. Elma kokusu
rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Ayva
Ayva
A ve B vitamini içeren, yüksek miktarda
potasyum barındıran ayva, kişiye enerji verir. İshali önler, bronşite ve
öksürüğe iyi gelir.
Greyfurt
Greyfurt
Kış boyunca C vitaminini ihmal etmemek için
greyfurt ideal bir meyvedir. Meyve olarak yiyebileceğiniz gibi suyunu çıkararak
da içebilirsiniz. İlaç kullanıyorsanız greyfurdu dikkatli tüketmeniz
gerekiyor.
Mandalina
Mandalina
Yine C vitamini deposu bir meyve, mandalina
soğuk algınlığından gribe kadar tüm solunum yolları rahatsızlıklarına karşı
bağışıklık sistemini korur.
Nar
Nar
Bereketli yönüyle bilinen nar, folik asit
deposudur. Öte yandan selenyum, fosfor, magnezyum, A – C vitaminleri içerir.
Antioksidan özelliktedir. Kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini
güçlendirir. Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
Portakal
Portakal
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C
vitaminiyle birlikte güçlü bir folik asit kaynağı olan portakalı tüketmek
hastalıklara karşı koruma sağlar. Portakal aynı zamanda kansızlığa iyi gelir.
No comments:
Post a Comment